Grønspætten
 
Grønspætten er ikke særlig almindelig i Rold Skov – bestanden tæller næppe over 20 par.
 

Forslag til en tur

Grønspætten er vanskelig at finde, men er man opmærksom på dens karakteristiske lyde, kan man være heldig at se den i flugt, når den krydser en lysning eller skovvej. En af de sikre lokaliteter er Skindbjerglund nordøst for Gl. Skørping eller løvskovspartierne i Hesselholt Skov syd for St. Økssø.

 

 

Grønspætten, der er specialist i myrefangst, finder stort set al sin føde på jorden. Du har sikkert set de huller den efterlader i skovens myretuer. Grønspætten får fat på myrerne ved hjælp af sin over 10 cm lange tunge. Tungen er klæbrig, så myrer, æg og pupper sidder fast når tungen stikkes ind i myretuens gange. Undersøgelser har vist at en grønspætte dagligt skal have omkring 2.000 myrer.
Grønspætten er en sky fugl, der høres mere end den ses. Dens kald høres typisk når fuglen flyver gennem skoven – det er ret karakteristisk og kan nærmest beskrives som: kjykjykjykjy. Grønspætten trommer sjældent og sker det er det en kort og ikke særlig højlydt trommehvirvel. Grønspættens latterlignende sang kan forveksles med sortspættens, men er faldende i tonehøjden og ikke så kraftig som hos den større slægtning.
 

Grønspætten

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info