Nattergalen
 
Saa begyndte Nattergalen at synge.
"Den er det," sagde den lille Pige, "hør! hør! og der sidder den!" og saa pegede hun paa en lille, graa Fugl oppe i Grenene.
"Er det muligt!" sagde Cavaleren, "saaledes havde jeg nu aldrig tænkt mig den! hvor den seer simpel ud! den har vist mistet Couleur over at see saa mange fornemme Mennesker hos sig!"
H.C. Andersen
 
Forslag til en tur
Vil du opleve nattergalen er der rigtig gode chancer for at finde den i Gravlevdalen. Tag derud før solnedgang. Husk en lygte til tilbageturen!
Med udgangspunkt hvor Buderupholmvej krydser Lindenborg Å, går du mod Skørping og drejer kort efter af grusvejen til højre (mod syd). Fortsæt hen forbi frueskoindhegningen. Efter et par hundrede meter kommer der et åbent område på din højre hånd – det er Ålykke. Her er der ofte syngende nattergal. Fortsæt efter skiltene ned til Lille Blåkilde, der også er en nogenlunde sikker nattergalelokalitet. Bliv ved kilden mens mørket falder på. Du skal samme vej tilbage, men bare rolig, den virker helt forandret nu da mørket har lagt sig over skoven.
 
Nattergalen kommer til Nordjylland i løbet af maj måned. Vinteren har den tilbragt under Østafrikas tropiske sol. Det relativt sene ankomsttidspunkt passer nattergalen ganske godt – sidst i maj er der nemlig altid rigeligt med insekter, der står øverst på nattergalens menu.
En nattergaletur i Gravlevdalen er en af foråret og forsommerens mest intense fugleoplevelser – og det endda selvom du næppe får fuglen at se. Nattergalen sidder for det meste skjult i en hyld eller en pilebusk, når den fylder aftenen og natten med sine klare og vidt lydende strofer.
Lige så prangende nattergalens sang fremstår, lige så lidt har den at prale med, hvad angår fjerdragten, der ikke er speciel markant. Ryggen, der er gråbrun, toner ud i en mere rødbrun hale, og brystet er lyst gråt med diffuse mørkere grå pletter.
 
 

Nattergalen

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info