Natuglen
 
Det er ikke kun mosen, der er ugler i, også skoven lægger territorier til adskillige uglepar. I Rold Skovområdet har du chance for at opleve ikke færre end fem uglearter. Det er natugle, skovhornugle, stor hornugle, slørugle og kirkeugle. I selve Rold Skov er natuglen den almindeligste.
 
Forslag til en tur
Natuglen er udbredt over hele Rold Skov. Vil du ud for at opleve natuglen, må du være nataktiv som den. At finde en ugle om dagen kræver enten en god portion held eller hjælp fra f.eks. skovskaden, der skræpper gevaldigt op, hvis den falder over en sovende ugle. Tag derfor på ugletur i statsskoven om natten. Du må nemlig gerne færdes i statsskovens områder døgnet rundt, hvilket er strengt forbudt i de private skovparter.
Det bedste tidspunkt er i starten af marts måned, hvor uglernes tuden er på sit højeste. Allerbedst er det, hvis der er sne i skoven – så er det lidt nemmere at finde rundt i mørket, og chancen for at få en ugle at se er også lidt større. Det skal dog bemærkes, at du i langt de fleste tilfælde må ”nøjes” med lyden. Tag ud til St. Økssø omkring midnat, og gå rundt om søen, på den måde får du dækket et stort område. Tag godt med tøj på for du skal færdes meget stille og af og til sidde lidt og lytte. At tage sådan en natlig ekspedition i skoven er en kæmpe oplevelse med eller uden ugleakkompagnement. 
 
Natuglen er en af de fuglearter, som har brug for store gamle løvtræer. Selvom den en sjælden gang kan yngle i åbne reder foretrækker den gamle hule træer.
Natuglen lever hovedsagelig af mus, men også småfugle, frøer, stålorme og insekter står på menuen. Blandt insekterne går det mest ud over de store langsomme og nataktive biller som for eksempel oldenborren.
Når nattens jagt er afsluttet vender natuglen tilbage til sit hul. Også som opholdssted om dagen er de hule træer uglens favoritter. Der kan den nemlig gemme sig for de mobbende småfugle og skovskaden, der virkelig kan være en sand plageånd for den natarbejdende ugle.
Natuglen er udbredt over hele skoven. Dens karakteristiske tuden kan høres året rundt, men er dog mest intens fra januar til marts - april, hvor yngleterritoriet for alvor skal hævdes.
 

 

 
 
 

Hør Natuglen

 

Natuglen

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info