Poul Høllunds ture
 

Poul Høllund Jensens ture i Rold Skov


Forfatteren Poul Høllund Jensen har i nogle år gået lange ture på kryds og tværs i Rold Skov - fra Siem og til Aarestrup og overalt ind imellem. Turene er gjort med alle sanser åbne og Poul Høllund gør flittigt brug af bl.a. sange og digte til at opleve skoven.

Der er ni ture i alt. Den korteste er omkring 10 kilometer.

Poul Høllunds ture er ture, der: 

  1. Ikke er rundture og derfor bl.a. henvender sig til dem, der bruger offentlige transportmidler. 
  2. Går ad almindelige skovveje, hvor alle kan færdes uden særlig kondi.
  3. Ikke kommer til Rebild Bakker.

Se beskrivelserne af turene og de tilhørende kort

 

Herunder kan du læse Poul Høllund Jensens egen introduktion til turene.

Alle veje fører til Rom - Poul Høllund på Via Appia
 

Mine songlines i Rold Skov
 
”Forfædrene sang sig vej overalt i verden… Hvor deres vej end førte dem, efterlod de sig et spor af musik. De svøbte jorden i et net af sange og til sidst, når den var besunget, følte de sig trætte.”
(den britiske forfatter Bruce Chatwin i sit hovedværk ”The Songlines”, som tager udgangspunkt i et ophold i Australien. På dansk med titlen ”Drømmespor”)
 
I efteråret 2003 vandrede jeg på kryds og tværs gennem Rold Skov og dens mange satellitskove. De steder, hvor jeg sang ved en sø eller bukkede for et særligt inspirerende grantræ, er blevet mine på en måde, der kan minde om den måde, urbefolkningen i Australien tog landet i besiddelse: De sang sig gennem det og gjorde det til deres.
 
De følgende turskitser er mine ”songlines” i Rold Skov. De er ikke detaljerede rutebeskrivelser, men en inspiration til at vandre i skoven på nye måder. Måske med GPS så du kan sætte dine egne milepæle.
 
Mine regler:
-    forestil dig en hel masse og medbring vand og mad
-         stå på højene og se solen
-         tegn svampene og klæb blade op i din notesbog
-         tag fotografier og opfind bestandigt nye ritualer
-         dagsrygsæk
-         se på mosset en gang imellem og læg fornuftigt ud
-         vær især opmærksom første gang du går turen
-         bemærk stilheden – stå stille
-         fugle – helt sikkert ; ræve – måske
-         syng og læs højt, beskriv madpakker og anmeld dine kort
-         udnyt dagslyset
-         først og fremmest : Nyd det. Der er fantastisk i Rold Skov.


Rigtig god tur,
Poul Høllund Jensen

 

Litteratur om det at gå
Det har i øvrigt aldrig været så omtalt at gå ture som nu. Her er et udpluk af bøger, der kredser om emnet:
Wolfgang Büschers bog ”Berlin - Moskva. / En rejse til fods” beskriver på fængslende måde tre måneders vandretur gennem Polen, Hviderusland og Rusland. En opslugende indlevelse i vejen som opgave, vejen som udfordring.
Thomas Bernhards: ”Gående”. "Vi er nødt til at gå for at tænke, ligesom vi er nødt til at tænke for at kunne gå, det ene kommer af det andet og det andet kommer af det ene med stadig større kunstfærdighed" .
Alan Warners ”Manden der gik”. Anmelderen kalder det en roadmovie for vandringsmænd.
Tilsæt en god del Bruce Chatwin, så har du et fint sommerferielæsningstema.
Den samme tanke har inspireret den fortræffelige bog om bymennesker i Aalborg: ”Urban songlines” af Gitte Marling.
Selveste Kierkegaard blander sig også :
" Tab for alt ikke Lysten til at gaae. Jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kender ingen Tanke så tung, at man ej kan gaae fra den. Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok..."
Jeg har iøvrigt selv været på min anden vandretur rundt langs kysten af øen Man. En vidunderlig tur på ca 100 miles der gås på ca. otte dage. "Vi er nødt til at gå for at tænke."
Robert M. Pirsig skriver i sin uforlignelige ”Zen og kunsten af vedligeholde en motorcykel” følgende om at gå ture på selvisk måde:
 
” .. et instrument der er ude af justering. Hans skridt er et sekund for hurtige eller for langsomme. Der er et solstrejf gennem trækronerne som han ikke opdager. …. Han hviler på de forkerte tidspunkter. Han spejder langs stien for at se det, der ligger forude, selv om han har set det for mindre end et minut siden. Han går for stærkt eller for langsomt efter forholdene og taler ustandseligt om andre steder, andre ting. Han er til stede, men ikke her. Han forkaster det nærværende, det gør ham ulykkelig, han ønsker sig længere frem, men er utilfreds når han kommer derhen, for så er det ikke længere ”der” men ”her”. Det han ønsker, det han leder efter omgiver ham på alle sider, men det er ikke det, han ønsker, fordi det er overalt omkring ham. Hvert skridt er en anstrengelse for ham, både fysisk og psykisk, fordi han hele tiden bilder sig ind at hans mål er langt væk og uden for ham selv. ”
 
Jeg citerer det fordi det på en snurrig måde kan sammenlignes med de regler jeg selv har opstillet for at gå tur i skoven.

Men som antydet inden denne digression - Rold Skov er et rigtigt godt sted at tænke.
Så fortsæt bare. Du kan også læse gåbøgerne når du kommer hjem. 


Du kan læse mere om Poul Høllund Jensen på hans egen hjemmeside

Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info