Rødhalsen
 
Det siges at rødhalsen har fået sin røde farve fra den korsfæstede Jesus' blodige tornekrone. Om den historie holder vand skal vi ikke komme nærmere ind på, men et er sikkert: Det røde bryst er et så vigtigt signal overfor andre rødhalse, at dragten bæres året rundt.
 
Forslag til en tur
Rødhalsen kan opleves overalt i Rold Skovområdet. Et godt udgangspunkt for en rødhalstur er stationen i Skørping. Herfra går du over jernbaneoverskæringen. Ved det gamle ledvogterhus på sydsiden af Himmerlandsvej finder du en gangsti ind til Hyldalsvej som du følger ned til du er på Søndre Banevej fortsæt hen i bunden af denne. Her drejer du til højre op mod Mosskovvej. Hele dette villakvarter er en glimrende rødhalslokalitet. Gå nu syd på ind i skoven ad Mosskovvej. Ved Bregnesø går du til venstre under banen og følger skiltningen tilbage til Skørping.
 
Rødhalsen hører til smådroslerne. Den lille brunlige fugl med det orangerøde forparti har ry for at følge efter mennesker, der bevæger sig gennem skoven. Denne specielle adfærd er muligvis en medfødt evne til at redde sig en godbid, når f.eks. vildsvin eller hjorte roder rundt i skovbunden efter olden, rødder eller svampe.
I milde vintre bliver mange rødhalse i Danmark. De, der trækker bort, overvintrer i Middelhavsområdet. Men selv i den koldeste vinter kan du høre rødhalsens smukke rislende sang i Rold Skov. Om vinteren er sangen et vink med en vognstang til sultne artsfæller om, at fødeterritoriet allerede er optaget.
 

 

 
 

Rødhalsen

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info