Skovskaden
 
 

Skovskaden

 
Skovskaden er en sky fugl, som du ofte kun får øje på, når den krydser en skovvej.
 
Forslag til en tur
Et rigtig godt sted at opleve skovskaden er i Skindbjerglund, der ligger løsrevet fra det egentlige Rold Skov nordøst for Gammel Skørping. Skindbjerglund er meget attraktiv for skovskaden, da her findes en stor bestand af egetræer.
Fra Gammel Skørping drejes mod Skindbjerg – bare følg skiltet. Kør gennem Skindbjerg og fortsæt ud over markerne ad grusvejen op mod selve lunden. Her finder du en lille P-plads, som er udgangspunktet for turen rundt i Skindbjerglund.
 
Skovskadens skrattende skræppen er en af skovens karakteristiske lyde. Men skovskadens repertoire begrænser sig ikke kun til den. Selve sangen er en underlig jamrende kaglen, som man skal ret tæt på for at høre. Herudover kan skovskaden frembringe en lyd, der til forveksling ligner musvågens høje ”kiiiiih”.
Forår og sommer tager skovskaden en del æg og fugleunger, hvilket har givet den smukke kragefugl et ufortjent dårligt ry. Størstedelen af året lever den af frø – især fra bøg, eg og hassel. Skovskaden hamstrer store mængder af bog og agern, som den gemmer rundt omkring i skoven. På den måde er fuglen med til at udbrede træerne når glemte eller oversete frø får lov til at spire. Uden skovskadens hjælp var egetræet næppe nået frem til Danmark endnu efter sidste istid.
 

 

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info