Sortspætten
 
 

Sortspætten

 
Før 1988 var sortspættens latteragtige kald en sjælden lyd i Rold Skov. Den kragestore spætte høres nu jævnligt mange steder i skoven, men den er dog langt fra almindelig.
 
Forslag til en tur
Sortspætten findes flere steder i Rold Skov: I Kærbjerg Skov ved Madum Sø, i Store Arden Skov, i Bjergeskov og ovre omkring Teglsø i Vesterskov. En fin sortspættetur kan også gå til Hesselholt Skov. Her tager vi udgangspunkt fra P-pladsen ved Store Økssø. Gå under banen og følg den gule rute mod syd. Efter kort tid deler ruten sig i to, du skal hold til højre (mod vest). Nu følger du blot den gule rute. Efter en kilometer drejer du skarpt til venstre. Her har du Jætternes Baghave på din højre side. Du er stadig på den gule rute. På et tidspunkt kommer du til en korsvej og her står Kremses Bøg midt i krydset. Du forlader nu den gule rute og går til venstre (mod nord) af Roldvej. Efter godt en halv kilometer er du tilbage ved den gule rute, her drejer du til højre og går tilbage til P-pladsen.
 
Sortspættens livret er myrer. Det er især de store herkulesmyrer den går efter. Faktsik følger sortspættens udbredelse i Danmark stort set herkuslemyrernes. Du kan dog også se den gå ombord i den røde skovmyres tuer. Som supplement til myrediæten tager sortspætten en træboende larver og biller.
Sortspætten hakker så vidt muligt et nyt redehul hvert år. Arten er således en vigtig entreprenør i skovens boligkvarterer, hvor der konstant er boligmangel. De gamle sortspættehuller bliver hurtigt overtaget af alliker, hulduer, flagermus eller bier. Sortspættens huller sidder som regel meget højt, ofte omkring 10 meter oppe. I Rold Skov er det for det meste bøgetræerne der lægger stamme til spættens bolig.
Sortspætten er, sin støjende adfærd til trods, en temmelig sky fugl. Den bedste teknik, hvis man ønsker at se den, er at lytte sig frem til hvor den er, og så ellers sætte sig op af et træ og vente. Sortspætten er ret aktiv når den afsøger sit territorium for myrer, så før eller siden skal den nok komme flyvende forbi, hvor du sidder.
 

 

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info